Κάθε λέβητας κεντρικής θέρμανσης πρέπει να έχει ιδιαίτερη καπνοδόχο η οποία να είναι κατασκευασμένη από ανθεκτικό και άκαυστο υλικό, να έχει εσωτερικά τοιχώματα, να στηρίζεται σωστά και να είναι θερμομονωμένη.
Το ύψος της πρέπει να είναι τουλάχιστον 1.5 μέτρο πάνω από το υψηλότερο σημείο της στέγης.

Οι καπνοδόχοι είναι πράγματα που ανήκουν στην αναγκαστική συγκυριότητα. Οι καπνοδόχοι και οι καπνοσυλλέκτες αποτελούν ένα εννιαίο σύνολο με τους καπναγωγούς, δηλαδή τις σωληνώσεις, μέσω των οποίων οδηγούνται οι καπνοί από το διαμέρισμα στην καπνοδόχο.
Το εκτός της ταράτσας τμήμα της καπνοδόχου αποτελεί πράγμα αναγκαστικής συγκυριότητος.

Ο καπναγωγός που βγαίνει από το λεβητοστάσιο είναι κοινόχρηστος.

Οι καπναγωγοί όμως που παροχετεύουν τον καπνό από τα διαμερίσματα (τζάκια, κουζίνες κλπ) δεν εξυπηρετούν όλους τους συνιδιοκτήτες, αλλά μόνο το διαμέρισμα από το οποίο ξεκινά είναι λογικό να χαρακτηρισθούν ως πράγματα ανοίκοντα στην αποκλειστική κυριότητα του ιδιοκτήτη της οριζόντιας ιδιοκτησίας που εξυπηρετούν.
Εάν οι καπναγωγοί διέρχονται από πρωτότοιχους τότε σωστό θα ήταν να χαρακτηρισθούν ως πράγματα αναγκαστικής συγκυριότητας.

Είναι καθαιρετέα ως παράνομη καμινάδα τοποθετουμένη χωρίς κοινή συμφωνία όλων των οροφοκτητών σε εξωτερικό τοίχο της πολυκατοικίας χάριν της λειτουργίας τζακιού σε μία από τις οριζόντιες ιδιοκτησίες. ΕφΑθ 2711/93

Όταν απαγορεύονται οι μεταβολές στους κοινόχρηστους χώρους, θα είναι παράνομη η επιδίωξη συνιδιοκτήτη να τοποθετήσει αγωγό απαγωγής αερίων και καπνών από το ισόγειο κατάστημά του που τον χρειάζεται (εστιατόριο) μέχρι το δώμα, κατά μήκος του πίσω εξωτερικού πρωτοτοίχου της πολυκατοικίας. ΑΠ 493/83

Η αυθαίρετη εγκατάσταση στον φωταγωγό καπνοδόχου και αεραγωγών προς εξυπηρέτηση ισογείου καταστήματος της πολυκατοικίας συνιστά απαγορευομένη κατάληψη κοινοχρήστου χώρου και άγει στη σύσταση δουλείας πράγματος σε βάρος των λοιπών οροφοκτητών, χωρίς να αλλάζουν τα πράγματα και αν η πιο πάνω ενέργεια δεν αντίκειται στις οικείες πολεοδομικές διατάξεις. Εφ Αθ 2111/96

Όταν υπάρχει απαγόρευση στους συνιδιοκτήτες να προβαίνουν σε κατάσκευές που μεταβάλλουν ή και απλώς θίγουν την εξωτερική εμφάνιση της οικοδομής, κανείς από αυτούς έχει το δικαίωμα να τρυπήσει την πλάκα της οροφής του διαμερίσματός του για να περάσει καπνοδόχο για το τζάκι του, είτε βλάπτονται με τον τρόπο αυτό είτε όχι τα συμφέροντα των λοιπών. ΕφΑθ 7412/92 , ΑΠ 1871/85

Δεν επιτρέπεται το άνοιγμα στο δώμα υποδοχής τοποθετήσεως καπνοδόχου για τζάκι προς εξυπηρέτηση συγκεκριμένων ιδιοκτησιών. ΕφΑθ 1223/90

Αν τρυπηθεί η πλάκα της οροφής διαμερίσματος για να περάσει από το άνοιγμα η καπνοδόχος του τζακιού του μέχρι το δώμα, παρά την κανονιστική απαγόρευση, θα διαταχθεί η επαναφορά των πραγμάτων στην προτέρα κατάστασή τους.
ΑΠ 1184/86 , ΑΠ 1177/86

Χωρίς κοινή συμφωνία όλων των συνιδιοκτητών, λαμβανομένη νομίμως, η τοποθέτηση στην εξωτερική επιφάνεια τοίχου πολυκατοικίας καμινάδας για την λειτουργία τζακιού σε μια από τις διαιρεμένες ιδιοκτησίες της είναι καθαιρετέα ως παράνομη.

ΚΑΠΝΟΔΟΧΟΣ ΓΙΑ ΤΖΑΚΙ
Όταν οι –καταρχήν έγκυρες και ισχυρές- απαγορεύσεις στη χρήση των κοινών πραγμάτων που έχουν θεσπισθεί από τον κανονισμό κρίνεται, με γνώμονα την καλή πίστη και τα συναλλακτικά ήθη, ότι δεν δικαιολογείται στη συγκεκριμένη περίπτωση, από τον προορισμό, τον χαρακτήρα και την θέση πολυκατοικίας, δεν μπορούν να λειτουργήσουν ως καταχρηστικές. ΑΠ 2156/84.
Το πέρασμα καπνοδόχου από την οροφή διαμερίσματος του τετάρτου ορόφου στο κοινόχρηστο δώμα της πολυκατοικίας
(ΑΠ 1611/85) για την κατασκευή τζακιού της ως άνω ιδιοκτησίας, κατά παραβίαση του κανονισμού, είναι καταρχήν απαγορευμένο, αλλά αν το άνοιγμα που θα γίνει καταλαμβάνει μόνο 0.27 τ.μ. της εκ 330 τ.μ. ταράτσας, το ύψος της ανωτέρω καπνοδόχου είναι ελάχιστο, η σχετική καλαίσθητη κατασκευή δεν διακρίνεται απ΄ έξω ώστε να
αλλοιώνεται η αισθητική του κτιρίου και δεν παρακωλύεται από την τοποθέτηση το άπλωμα των ρούχων των λοιπών συνιδιοκτητών, στο δώμα, τότε η αγωγή για την καθαίρεση της καμινάδας προδίδει κακεντρέχεια των εναγόντων και είναι απορριπτέα ως καταχρηστική, όταν μάλιστα διαπιστούται ότι στον ίδιο κοινόχρηστο χώρο λειτουργεί μεγάλη και ρυπογόνος καπνοδόχος κεντρικής θέρμανσης (Εφ. Αθ 11782/79) και ότι το διαμέρισμα του εγκαταστήσαντος την επίδικη καμινάδα έχει αυξημένες ανάγκες για θέρμανση κατά τον χειμώνα. (Εφ Πειρ. 1738/87)

Σχετικά με εμάς

Η Μηχανογραφική Παπαοικονόμου βρίσκεται δίπλα σας για να σας απαλλάξει από τις ευθύνες και τις δυσκολίες της διαχείρισης του κτιρίου σας.

Αναλαμβάνει τη διαχείριση των κοινοχρήστων και όλων των αναγκών ενός κτιρίου.